Girl Tech Fest 2017

For noen uker siden var jeg med som veileder på Girl Tech Fest Oslo. Det er et arrangement for jenter i 4. og 5. klasse der målet er at de skal få et innblikk i teknologi og se at det kan være like morsomt for dem som det er for guttene. Jentene får bli litt kjent med hvordan man kan jobbe med teknologi, og hva teknologien kan brukes til. Kanskje kan det også bidra til at noen flere tenker «Kanskje noe innen IT?» når de begynner å tenke på hva de skal bli? Girl Tech Fest blir arrangert av Jenter koder og ble i år arrangert for tredje gang.

Slik løser du verdensproblemer

300 jenter fra ulike skoler i Oslo møtte opp på Deichmanske hovedbibliotek for en litt annerledes, men veldig spennende og morsom skoledag. Arrangementet var delt i to hovedbolker, én der jentene skulle bli kjent med programmering i Code Studio, denne skulle alle være med på, og én bolk der de fikk prøve seg på én av flere workshoper:

Jenter som koder micro:bit

Micro:bit-workshop. Foto: Gorm K. Gaare (Kilde: IKT-Norge)

  • Teknisk musikk: Programmér musikk
  • BBC Micro:bit: Programmér og lag noe gøy med en liten brikke/datamaskin med lys, knapper og sensorer
  • Oppfinnerverksted med LittleBits: Finn opp noe ved hjelp av elektriske kretser med lego-aktige kretskomponenter
  • Slik løser du verdensproblemer: Hvordan komme fra et problem til løsning?
  • From drawings to prototypes: Vise ulike måter å prototype på for å lage nye produkter og tjenester
  • Design for å løse problemer: Hvordan vi kan bruke design for å løse verdensproblemer

Workshop med LittleBits

Jeg og en kollega, Anne-Lise, og rundt 90 andre damer fra IT-bransjen var med som veiledere på de ulike gruppene. Anne-Lise og jeg var begge på gruppa «Oppfinnerverksted med LittleBits». Etter å ha funnet fram LittleBits-settene på biblioteket og gjort klart til første pulje var vi veldig spente på hva jentene ville synes. Selv ville jeg ha elsket det som barn, men det trenger jo ikke å bety at disse jentene ville bli like begeistret…

«ÅH! Så KULT!!!» var reaksjonen til første pulje! Jeg kunne puste lettet ut, for det var en kjempebra start!

Etter en liten introduksjon av brikkene ga vi jentene i oppgave å finne et problem de ville løse – og lage noe som løser det. I tillegg til LittleBits-settet fikk de boltre seg i pappkrus, kartong, sugerør, gummistrikker, teip, tusjer og tyll.  Jeg var litt redd for at noen heller ville kaste seg over «dillet» og ikke brikkene.

Glade jenter som koder

Koding er gøy! Foto: Gorm K. Gaare

Det var heldigvis helt grunnløst. Noen hoppet rett i det og begynte å leke med brikkene, mens andre begynte med papir og blyant for å designe oppfinnelsen før de kastet seg over brikkene. Noen hadde konkrete idéer helt fra begynnelsen, mens andre trengte litt hjelp for å finne et problem de kunne løse.

Min jobb som veileder var å trå til når noen trengte hjelp. Enten med å stille nok spørsmål til at de kom på en idé, vise hvordan de kunne sette sammen brikker, vise fram noen flere brikker eller gi dem noen idéer til hvordan de kan bygge inn brikkene i en større «dings». Med fem veiledere og åtte grupper ble det nødvendigvis litt fram og tilbake mellom gruppene, men det fungerte veldig bra når det var to-tre elever på hver gruppe. Workshopen ble avsluttet med at hver gruppe viste fram hva de hadde laget.

Foreldreirritasjonsmaskin

Alle var kreative og lagde mye forskjellig. Noen av oppfinnelsene var en kombinert lys og vifte som hunden kunne ha på plassen sin, leselys med vifte til å bruke når det er varmt, tegnemaskin, foreldreirritasjonsmaskin (den var spot-on!) og vekkerklokke. Det var tydelig at de hadde hatt det veldig gøy og lært masse!

Jeg syntes det var veldig gøy å se hvordan jentene jobbet: høre hva de tenkte underveis, se hvor flinke de var til å dele idéer og selvfølgelig å se hva de lagde, men det aller morsomste med å være veileder var å få se gleden i øynene til jentene når de lærte noe nytt!

Neste år håper jeg at enda flere fra SpareBank1 stiller opp og bidrar til et morsomt og lærerikt arrangement!

Jenter som koder i Code Studio

Code studio-workshop. Foto: Gorm K. Gaare (Kilde: IKT-Norge)

Mvh
Hege Victoria Daljord Morken
Utvikler SpareBank 1 Forsikring